‘Twee landen, een passie’ verbindt Nederlandse sierteelt met Duitsland

De IPM ESSEN 2017 (24 – 27 januari 2017) staat in het teken van het partnerland Nederland. Het thema luidt: Twee landen, één passie. Op de wereldwijd toonaangevende tuinbouwbeurs tonen circa 1.600 standhouders uit 50 landen hun innovaties op het gebied van planten, techniek, floristiek en inrichting.

De beurs is al jarenlang een belangrijk presentatieplatform voor de groene sector in Nederland. Dit jaar is Nederland vertegenwoordigd met ruim vierhonderd bedrijven. Daarmee onderstrepen Nederland en Duitsland de goede relatie die er al decennia lang bestaat op het gebied van de sierteelt.

Collectieve Nederlandse zichtbaarheid

Holland Horti International, die het brede tuinbouwbedrijfsleven internationaal positioneert en faciliteert, verzorgt de collectieve Nederlandse inzending. Dit doet zij samen met VGB, Anthos, Bloemenbureau Holland, het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Ambassade in Berlijn. De Nederlandse bijdrage bestaat, naast het grote aantal Nederlandse standhouders die hun expertise en netwerken presenteren, o.a. uit een collectieve Holland-stand, een innovatietoer, een stand party en een beursboekje. Ook tijdens de openingsceremonie en het internationale tuinbouwforum wordt aandacht geschonken aan de Nederlandse sierteeltsector.

Grootste exportmarkt

Nederland exporteerde in 2015 in totaal voor 100 miljard euro aan producten over de Duitse grens. Daarmee zijn Nederland en Duitsland economisch sterk verweven met elkaar. Die verbondenheid is vooral terug te zien in de sierteelt: Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland als het gaat om de exportwaarde van onze sierteeltproducten inclusief bollen en bomen, die bijna anderhalf miljard euro bedraagt. Duitse bedrijven namen vorig jaar voor 119 miljoen euro bollen af bij Nederlandse ondernemers. En Duitsland is als exportmarkt ook belangrijk voor de boomkwekers: bijna 400 miljoen euro.

Extra aandacht voor stedelijk groen

Namens de sierteeltsector wordt aan de vooravond van de beurs een bijzondere boom overhandigd aan de burgemeester van Essen, Thomas Kufen. Het gaat om de Boom van het Jaar 2017, de Carpinus betulus. Essen, in 2017 uitgeroepen tot groene hoofdstad van Europa, krijgt de boom uit handen van Monique van Daalen, Nederlandse ambassadeur in Duitsland, als blijk van waardering voor de inspanningen die Essen doet op het gebied van stedelijke vergroening.