Gaultheria procumbens ‘SpecGP11’ (GAULTHIER PEARL) beste Noviteit GrootGroenPlus 2016

Gaultheria procumbens ‘SpecGP11’ (GAULTHIER PEARL) is door de jury van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) uitgeroepen tot beste Noviteit van GrootGroePlus 2016. De winnende plant, die werd bekroond met een Gouden Medaille, wordt in de handel gebracht door Special Plant Zundert BV en Plantipp.

Ook was er Goud voor twee andere noviteiten, namelijk voor Larix kaempferi ‘Magic Gold’ van Schrauwen-Moerings (Sprundel) and Microbiota decussata ‘Lucas’ van Lucassen Boomkwekerij (Vorden). Een Zilveren Medaille ging naar Loropetalum chinense ‘Ruby Runner’ van Van Son en Koot (Kaatsheuvel), Thuja occidentalis ‘Miss Frosty’ van Van Vliet New Plants (Stroe) and Vaccinium vitis-idaea ‘Liriome’(FIREBALLS) van Sierteeltkwekerij Maarten BLoemhof (Venhorst). Bronzen Medailles warden toegekend aan Juniperus squamata ‘Little Johanna’, Skimia japonica ‘FM1’(WHITE GLOBE) en Taxus baccata ‘Anna’, alle drie van Van Vliet New Plants (Stroe).

Goud

Gaultheria procumbens ‘SpecGP11’ (GAULTHIER PEARL)
GAULTHIER PEARL heeft uitzonderlijk grote, witte bessen voor een GAULTHERIA PROCUMBENS. Het is een compacte plant, die zeer winterhard is. Geschikt voor toepassing binnen (plantenbakken etc.) en buiten (tuin, balkon, terras).

Larix kaempferi ‘Magic Gold’
Larix kaempferi ‘Magic Gold’ heeft mooie geelgekleurde naalden die ’s zomers niet verbranden. Dit is de eerste geelnaaldige cultivar van Larix die niet verbrand. De plant heeft een struikvormige tot licht opgaande groei en is makkelijk te snoeien.

Microbiota decussata ‘Lucas’
‘Lucas’ heeft een compacte opbouw, fijn loof, is onderhoudsvriendelijk en gezond. Het is een bijzonder winterharde plant die bij voorkeur geplant wordt in vochtige grond, in de zon of (half)schaduw. ‘Lucas’ wordt 25 cm hoog en 50 cm breed en is ideaal te gebruiken als borderplant, massa- of vakbeplanting of als solitair op balkon of terras.

Zilver

Loropetalum chinense ‘Ruby Runner’
‘Ruby Runner’ dankt zijn naam aan de prachtige robijnrode tot roodpaarse bladkleur en kruipende habitus. In het vroege voorjaar verschijnen de roze bloemen. Zonder dat snoei noodzakelijk is zal ‘Ruby Runner’ in de zomer nogmaals bloeien. Deze heester gedijt goed in de volle zon en is redelijk winterhard. Met een hoogte van circa 10 cm en breedte van circa 50 cm een mooie bodembedekker maar ook perfect inzetbaar voor hanging baskets.

Thuja occidentalis ‘Miss Frosty’
‘Miss Frosty’ is een compact groeiende conifeer geselecteerd als sport uit de wel bekende Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Door zijn compacte groei en zijn kegelvormige groeiwijze is hij op vele manieren toe te passen in de tuin. ‘Miss Frosty’ onderscheid zich van andere cultivars door de witte jonge uitlopen wat een opvallend effect geeft. De plant is goed winterhard en kan in 10 jaar tijd een hoogte van max. 1 meter en een breedte van circa 60 cm bereiken. ‘Miss Frosty’ houdt van zandgrond of kleiachtige grond en een plaatsje in de volle zon of halfschaduw. Ingezonden door Van Vliet new Plants en in de handel gebracht door A&M Kaluzinsky. Kwekersrechtelijk beschezrmd

Vaccinium vitis-idaea ‘Lirome’ (FIREBALLS)
FIREBALLS heeft veel en zeer grote rode bessen die lang aan de plant blijven. Dat maakt FIREBALLS uniek, net als de vroege bloei en vruchtzetting. Ook heeft deze cultivar een stevige opbouw. Extra leuk is dat de rode bosbessen, ook wel vossenbessen genoemd, eetbaar zijn.
Deze plant staat het liefst in de (half)schaduw. FIREBALLS is prima winterhard. Na de bloeitijd in de zomer verschijnen de rode bessen aan het einde van de zomer. Plaats de plant in koele, vochtige, humusrijk, zure, goed gedraineerde grond. FIREBALLS is goed te gebruiken voor massabeplanting, in heesterborders, gemengde container en als solitair op balkon of terras. Ingezonden door Sierteeltkwekerij Maarten Bloemen vof en in de handel gebracht dor Abiout Plants Zundert BV en Plantipp. Kwekersrechtelijk beschermd.

Brons

Juniperus squamata ‘Little Joanna’
‘Little Joanna’ is een nieuwe Nederlandse cultivar. Hij groeit vlak uit, maar wordt desondanks niet heel erg breed waardoor het een laagblijvende compacte conifeer is. Naast gebruik als tuinplant is ‘Little Joanna ook geschikt als kuipplant. ‘Little Joanna’ is een gezonde plant die eenvoudig te vermeerderen en op te kweken is. ‘Little Joanna’ kan het best omschreven worden als een compacte ‘Blue Carpet’. In de handel gebracht door Van Vliet New Plants. Kwekersrechtelijk beschermd

Skimmia japonica ‘FM1’ (WHITE GLOBE)
Skimmia japonica WHITE GLOBE is een winterharde, mooi compact groeiende heester. Na tien jaar is WHITE GLOBE ongeveer 1 m hoog en 1,2 m breed. In tegenstelling tot ‘Fragrant Cloud’ blijven de bloemknoppen van WHITE GLOBE, ook als het kouder wordt, mooi wit. De geur van de kleine bloemen in compacte pluimen is sterk en aangenaam. Door zijn compacte groeiwijze is WHITE GLOBE zeer geschikt voor een kleinere tuin of pot. In de handel gebracht door van Vliet New Plants. Kwekersrechtelijk beschermd.

Taxus baccata L. ‘Anna’
Van nature groeit Taxus baccata ‘Anna’ als een bol. Een lichte snoei vervolmaakt deze kogelvorm. De naalden zijn donkergroen en geven de plant een nobele uitstraling. Naast vormsnoei is deze soort ook zeer geschikt voor kleine tot middelgrote hagen. Taxus baccata ‘Anna’ is goed winterhard. In de handel gebracht door van Vliet New Plants. Kwekersrechtelijk beschermd.

 


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, het logo of een foto kunt u contact opnemen met All-Round Communications, contactpersoon Frank van Suchtelen, via 0172-236 262, 06 54 77 0612 of fvsuchtelen@all-round.nl.